Je ervaart meer oxidatieve stress in de zomer. Ontdek waarom en wat je ertegen kunt doen.
Wist je dat je meer oxidatieve stress ervaart in de zomer? En wat is oxidatieve stress en wat kunnen we ertegen doen?
We houden van de zomer om vele redenen: extra tijd in de zon, de mogelijkheid om meer buiten te zijn, vakantie. Maar de zomer (en de zon) kunnen gevolgen hebben voor je huid en haar. Iedereen kent zonnebrand, uitgedroogde lokken,...
Maar wat velen misschien niet beseffen, is dat extra blootstelling aan UV-straling en vervuiling een intern probleem kan veroorzaken in het lichaam: oxidatieve stress.
Wat is oxidatieve stress en waarom heb je meer oxidatieve stress in de zomer?
Oxidatieve stress is een mooie uitdrukking die uitlegt wat er in het lichaam gebeurt wanneer schade door vrije radicalen in overdrive is.
Oxidatieve stress begint met moleculen die vrije radicalen worden genoemd.
Ze zijn gemaakt als bijproduct van blootstelling aan bronnen zoals UV-schade en luchtvervuiling (onder andere, maar deze twee zijn het meest prominent in de zomer).
Je lichaam kan deze vrije radicalen alleen bestrijden, maar als er te veel zijn, ontstaan er problemen: overtollige vrije radicalen kunnen celstructuren beschadigen, waaronder DNA en celmembranen. (Lees: vroegtijdige veroudering.) En als de productie van vrije radicalen door uw lichaam het vermogen om ze te beheersen, overtreft, is het resultaat oxidatieve stress.
En aangezien een langere tijd buiten in de zomer meestal meer blootstelling aan zon en vervuiling betekent, verhoogt het risico op oxidatieve stress.
Wat kan je doen?
We weten dat je lichaam alleen vrije radicalen kan bestrijden, maar slechts tot op zekere hoogte. Het goede nieuws is dat als je lichaam overdrive gaat door vrije radicalen, je die oxidatieve stress met bepaalde voedingsstoffen kunt temperen.
Door antioxidanten bijvoorbeeld.
Probeer in de zomer nóg meer antioxidanten op te nemen om vrije radicalen onschadelijk te maken in de vorm van:
- Vitamine C (groenten en fruit)
- Vitamine E: plantaardige oliën, noten, zaden, vette vis, eieren, volkorengranen, groenten (spinazie!) en fruit.
- Flavonoïden, geven kleur aan groenten en fruit.Flavonoïden zitten in alle groenten, fruit, kruiden, specerijen, peulvruchten zaden, granen en noten.
- Selenium (zonnebloempitten, haver, paranoten, walnoten, peulvruchten, tonijn, rundvlees, gevogelte, kaas, eieren, kalkoen, kip en bruine rijst)
- Co-enzym Q10 (gevogelte, vis, noten, donkergroene groenten zoals broccoli en spinazie)
- Curcumine (geelwortel): een krachtige antioxidant en radicalenvanger
Ook adaptogenen kunnen vrije radicalen onschadelijk maken.
Adaptogenen zijn kruiden en andere stoffen die de (hormoon)balans in je lichaam herstellen en op die manier fysieke en geestelijke stressreacties kunnen verminderen. Ze helpen je lichaam zich aan te passen aan bepaalde stressoren, zodat alles weer meer in balans komt.
Adaptogenen zijn vrij gemakkelijk toevoegen aan je voedingspatroon. Roer ze bijvoorbeeld door yoghurt, meng ze in een smoothie of gebruik ze in een kop thee.
Er zijn heel veel soorten adaptogenen, veel die je wellicht ook zult kennen, zoals Macapoeder, Reishi en Ashwaganda.
Ook Astaxanthine en Rhodiola zijn heel erg bijzonder, vooral in de zomer vanwege het vermogen om schade door de zon en de daarmee gepaard gaande oxidatieve stress te beheersen - het is bijna 1.000 keer effectiever in het bestrijden van vrije radicalen tegen UV-straling dan de meeste andere antioxidanten.
Hoewel adaptogenen puur natuur zijn, is enige voorzichtigheid wel geboden.
Laat je goed informeren, houd je aan de aanbevolen hoeveelheid en neem om te beginnen maar een klein beetje. Op die manier kun je opmerken hoe je lichaam op een bepaalde adaptogeen reageert. Zwanger of geef je borstvoeding? Overleg dan altijd met een arts.